Ciklus radionica – Mindfulness caffe

MINDFULNESS

DISANJE

Mindfulness uključuje introspekciju, samo-svjesnost i samo-upravljanje. Mindfulness je stanje aktivne pažnje usmjerene na sadašnji trenutak. Kada ga prakticiramo u svoje iskustvo unosimo znatiželju i prihvaćanje.

BIVANJE U SADA

Biti mindful znači svjesno obraćati pažnju na naše misli, osjećaje, tjelesne osjete i okolinu oko nas.

PRAKSA

Minim conserrare nemine iure nibh vel ulterioribus quia lorem inaudito solatium eorum consternati.

KORISTI

Dicit promoveram belgos sunt ante qui posteritatem quia minus luptatum incidunt porro bcatissimae.

Korijeni mindfulnessa dolaze iz joge, zen učenja i još nekih istočnjačkih religija i praksi no tehnika ili praksa mindfulnessa ne promiče religijske postavke. Svjetovna je to tehnika koja se u zapadnom svijetu provodi i istražuje već dugi niz godina
Mindfulness se u ovom kontekstu odnosi na postizanje psihološkog stanja svjesnosti, prakse koje promiču takvu vrstu svjeasnosti i način obrade informacija. Najjednostavnije objašnjanje mindfulness prakse je kroz različite vrste većinom mentalnih vježbi ovladati svojim fokusom i određenim načinima mišljenja povećati razinu prisutnosti u sadašnjem trenutku te posredno poboljšati kvalitetu života.
Postoje različiti putevi do ovladavanja fokusom, a jedan od njih je svakako disanje.
U 24 sata prosječan čovjek napravi više od 17200 udaha, a u budnom stanju oko 11 i pol tisuća udaha pa vrlo jednostavno i domišljato ovaj besplatan mehanizam koji svatko na svijetu posjeduje iskoristiti za uvježbavanje mindfulness prakse.
Svjesno usmjeravanje na disanje koristi se kako bi se „zaposlio mozak“ odnosno kako nam misli ne bi lutale u prošlost i budućnost i odvlačile ga od onoga što se događa u ovom trenutku.
Dobrobiti mindfulnessa pokazuju se u različitim istraživanjima, a navodi ih na svojim stranicama i krovna psihologijska organizacija u Americi (APA).
Ovo su neke od dokazanih dobrobiti mindfulness prakse:
🌿 Smanjenje stresa
🌿 Smanjenje automatskih misli
🌿 Osnaživanje radnog pamćenja
🌿 Jačanje fokusa
🌿 Povećanje kognitivne fleksibilnosti
Promjene se uočavaju ubrzo nakon početka prakticiranja mindfulnessa, a povećavaju se redovitom praksu.